Cetatea este în curs de reabilitare. Se vizitează numai Grădina Cetăţii Râșnov, accesul vizitatorilor fiind GRATUIT.
Ascensorul pe plan înclinat respectă programul de funcționare al grădinii Cetății Râșnov.
LIFTUL ACCES CETATEA RÂȘNOV:
Aprilie – Septembrie: 09.00 – 19.00
Octombrie: 09.00 – 18.00
Noiembrie – Februarie: 09.00 – 17.00
Martie: 09.00 – 18.00
Tarif dus-întors: 25 lei/pers.; elevi, studenți: 15 lei/pers.
O singură călătorie: 15 lei/pers.; elevi, studenți: 10 lei/pers.
Informații: 0726 765 629
www.asaltulcetatii.ro

CETATEA DACICĂ

Pe Dealul Cetății, cercetările arheologice au demonstrat existența unor elemente de fortificație încă din epoca bronzului. Fortificația dacică este anterioară cuceririi Daciei de către romani. Sistemul defensiv consta din 3 șanțuri și tot atâtea valuri de apărare, plasate în punctul vulnerabil, adică spre Est. Cetatea pare a-și afla sfârșitul în preajma războaielor dacice.

CETATEA MEDIEVALĂ

Cetatea medievală se presupune că a fost construită în perioada 1211-1225, cât a durat stăpânirea teutonă în Țara Bârsei, iar după plecarea cruciaților, cetatea din lemn a fost reconstruită sau transformată în una din piatră.

Prima mențiune documentară a cetății de la Râșnov se referă la o fortificație puternică care rezistă asediului inamic și salvează viețile locuitorilor refugiați între zidurile sale și datează din anul 1335, când în timpul unei invazii a tătarilor în Transilvania, Țara Bârsei a fost pustiită în întregime.

Atât în timpul catastrofelor naturale, cât și al invaziilor militare, șansa supraviețuirii așezării de la poalele muntelui Postăvarul a fost refugierea locuitorilor săi în cetatea ridicată pe dealul ce domină drumul Branului.

CURTEA EXTERIOARĂ

În curtea exterioară, în Evul Mediu numită “curtea din fața cetății” sau “grădina cetății”, erau adăpostite vitele. A fost amenajată o intrare pentru armament și alimente și o alta, pe sub turnul pătrat (Turnul Bathory), pentru vite. Încă din secolul al XIV-lea, în curtea exterioară a fost ridicată o capelă.

FÂNTÂNA

Unul dintre marile dezavantaje ale cetății era lipsa alimentării cu apă. În timpul asediilor, apă era adusă dintr-un izvor tainic știut doar de locuitorii cetății. În perioada 1623-1640, a fost săpată o fântână până la o adâncime de 146 m, care a fost folosită până în anul 1850.

COMOARA

În timpul unui asediu din 1613, partea superioară a turnului Bethory a fost distrusă. Sub zidul prăbușit a rămas inventarul turnului de apărare: arme, unelte de fier, și 416 monede de argint. Această “comoară” a fost descoperită în 2003.

(„Râșnov. O istorie în imagini” Autori: Nicolae Pepene, Bogdan Florin Popovici, Vitor Ștefănescu, Florina Rusu)

Comments are closed.

Close Search Window